Vad är local dimming

Ja, vad ska man säga om local dimming!?

Att det är ett konstigt ord eller en LED TV-fantasts våta dröm?

VANLIG LCD-TV

Om vi börjar med att titta på hur en ”vanlig” LCD-TV fungerar så kanske man förstår tekniken bättre.

I en vanlig LCD-TV så sitter det lysrör bakom bildskärmen för att lysa upp bilden. Om man då tittar på en film som är väldigt mörk så försöker LCD-TVn att minska ljusstyrkan. Men om filmen är väldigt mörk OCH väldigt ljus i samma scen så kan inte lysrören kompensera för detta utan måste lysa för fullt. Detta gör då att mörka delar inte blir helt mörka utan det lyser igenom lite.

LED-TV MED LOCAL DIMMING

Hur är då en LED-TV uppbyggd!?

Som ni kanske läst i tidigare inlägg så finns det ju två olika typer av LED-TV (i vanligt kommersiellt tal), bakupplyst (backlit) och kantupplyst (edge-lit).

Bakupplyst betyder att lysdioderna sitter bakom hela bildskärmen medan kantupplyst betyder att lysdioderna sitter utmed kanten (läs mer i artikeln om LED TV).

På de LED TV-apparaterna med bakupplyst teknik så finns det en teknik som heter local dimming. Local dimming gör så att man kan stänga av eller reglera ljuset inom olika områden. Dvs istället för som på en LCD-TV att allt eller inget är upplyst så kan man öka ljuset där det är ljust och minska ljuset där det är mörkt.
Detta gör att man i scener där det finns mörka och ljusa scener både har avstängda och påsatta lysdioder. Fördelen blir en total svärta i mörka scener, något som LCD-TV alltid haft som flaskhals.

PROBLEM MED LOCAL DIMMING
En TV-skärm består av väldigt många små pixlar. Att placera en lysdiod bakom varje pixel är än så länge inte realitet. Därför har man placerat lysdioder bakom grupper av pixlar. Och att det heter Local dimming betyder ju att man kontrollerar ljuset på lokal nivå, inte exakt nivå 🙂

Local dimming kan ha lite negativa effekter också. Man kan få en halo-effekt, dvs en gloria runt ljusområden som angränsar till väldigt mörka områden. Detta skiljer sig markant mellan olika modeller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *