Kunskap om tv-tekniker

Denna artikel skrevs för mer än 6 år sedan och kan ha information som i dagsläget är utdaterad.

Om du är ute efter en platt tv, så kan beslutet om att köpa en LCD eller plasma produkt vara en skrämmande uppgift. Och nu när LED-TV nyligen har kommit ut på scenen, är kunskapen om dessa produkter än mer nödvändig. Låt oss destillera dessa begrepp och skära genom teknisk jargong.

Plasma

Plasma-TV skapar en bild från en gas fylld med elektriskt laddade atomer och elektroner som skickar iväg fotoner av ljus.

De finns endast i större storlekar, vanligen från 42-tum till 103-tum. Plasma-TV har väsentligt sjunkit i pris och kan köpas för betydligt mindre än en jämförbar LCD-TV, 20-30% i många fall. På Best Buy Co, går några 42-tums plasma-TV från Samsung Electronics Co för runt 5400 kr. Amazon.com Inc säljer en 42-tums Panasonic Corp plasma TV för runt 6500 kr, jämfört med originalpriset på runt 8500 kr.

Frågor som ”burn-in” på plasma-TV var ett problem i det förflutna. Burn-in är när en spöklik bild av något som är ständigt på skärmen, som t.ex. en TV-kanalslogga, är ”fastbränd” i displayen på TVn. Om TVn t.ex. lämnas på samma kanal i timmar och timmar kan detta hända. En spöklik bild är då synliga som en kontur när du tittar på andra kanaler. Nyare teknik har nästan botat plasma-TVs med detta problem.

Plasma väger i genomsnitt mer och konsumera mer energi än jämförbart prissatta LCD-skärmar, men även det har förbättrats under åren. Dagens 50-tums plasma-TV väger bara ca 32 kg och förbrukar omkring 250 watt. För några år sedan var vikt och watt dubbelt så mycket.

Dessa TV-apparater har stora visningsvinklar som möjliggör tydligt TV-tittande från alla delar av ett rum, till skillnad från LCD-skärmar. Plasma har också överlägsen bildkvalitet och ger djupare svärta än LCD-skärmar, vilket gör plasma-TV det populära valet för inbitna film- och spelmänniskor.

LCD

LCD står för Liquid Crystal Display. LCD-TV skapar en bild från en elektrisk ström som går genom flytande kristaller som är i kläm mellan två tunna skikt av material. Strömmen orsakar kristallerna att anpassa sig och inte låta ljuset passera genom dem. Varje kristall fungerar som en individuell slutare, öppnar eller stänger sig för att tillåta eller blockera att ljuset kommer igenom.

LCD-TV finns i en mängd olika storlekar från 17-tum till cirka 50-tum, vilket gör dem allt mer populära bland konsumenterna. Enligt DisplaySearch, såldes 30 miljoner LCD-TV i Nordamerika under 2008 jämfört med 4 miljoner plasma TV-apparater.

Dessa apparater är mer prisvärda än plasma och har varit kända för att ha något lägre bildkvalitet, men ny teknik har förbättrat detta. Nuvarande LCD-skärmar har högre uppdateringsfrekvens, så högt som 240 hertz, en ökning från 60 hertz för bara några år sedan. Högre uppdateringsfrekvens innebär att bildkvaliteten är betydligt bättre. LCD-skärmar förbrukar också mindre energi än plasma, i genomsnitt cirka 200-215 watt.
Oron att plasma är en ”äldre” teknologi kan också påverka konsumenterna till att köpa LCD-skärmar, då saker som reparationskostnader och tillgången till delar skulle kunna bli ett problem om klyftan vidgas mellan antalet sålda plasma och LCD-TVs.

LED (LCD)

LED står för Light Emitting Diode (lysdiod). Detta är en anordning som lyser upp när elektricitet passerar genom denna. Lysdioderna är bra för att visa bilder eftersom de är små och inte bränner ut, enligt webopedia.com.
Trenden inom LCD-TV-marknaden har börjat att använda LED-teknik för att förbättra den nuvarande bildkvaliteten av LCD-TVs. Samsung 8000-serien är den första LED-TV att komma in på scenen. Men etiketten, LED-TV, är egentligen en felaktig beteckning. Samsung och andra LCD-TV-tillverkare, som också kommer att komma ut med sina egna versioner av olika LCD-TV som använder LED-teknik, är att marknadsföra den nya TV-produkten som LED-TV för att ge sken av att komma med ny teknik.

LED-tekniken i sig är inget nytt alls. LED-belysning har använts på en mängd olika produkter från trafikljus till billjus till att visa tecken på bussar. Sättet tillverkarna använder LED-teknik i sina LCD-TV är det som är det nya på marknaden.

Istället för att använda lysrör för att lysa upp skärmen, som i konventionella LCD-TVs, används lysdioder. Antingen placerade på baksidan av hela skärmen eller bara längs kanterna. Fördelarna med en LED-bakgrundsbelyst LCD är djupare svärta och bättre färgmättnad, som skapar bättre bildkvalitet. LED-bakgrundsbelyst LCD-TV är ett mer hållbart val, med en längre livstid och bättre energieffektivitet än plasma och konventionella LCD-TVs.

Ny teknik innebär också högre prislapp för dessa LED-bakgrundsbelysta LCD-TVs. Eftersom det är de nyaste TV-produkten som kommer till butikerna, hoppas många tillverkare att det högre priset uppvägs av fördelarna i kvalitet och prestanda. Hur mycket kommer en av dessa nya TV-apparater kosta dig? Samsungs 46-tums LED-belysta LCD-TV, modell UN46B8000 kostar runt 25 000 kr.

Det återstår att se om denna nya TV-teknik kommer att bli kortlivad eller ny standard för TV-tittande.”

Läs vidare

Originalartikel finns tyvärr inte kvar men hade ursprungligen URL:en http://www.examiner.com/x-16779-Newark-Technology-Examiner~y2009m7d17-LED-LCD-or-Plasma-Guide-to-TV-shopping

ADd a callout header here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.