Led-tv och dess benämning

Denna artikel publicerades ursprungligen för över 7 år sedan men fakta stämmer fortfarande.

När en produkt har blivit standardiserad och dess pris regelbundet minskar och vinstmarginaler blir allt tunnare, hur kan ett företag öka sin försäljning och höja sina priser?

Ett sätt är genom att ändra produktens namn.

Det är vad Samsung har gjort med sin nya serie LCD-TV med hjälp av lysdioder för att lysa upp skärmen. I dess tryckta reklam och på sin webbplats, kallar Samsung den nya serien helt enkelt ”LED-TV.”

De är inte LED-TV. Att kalla dem så är som att kalla sitt befintliga sortiment av LCD-TV Katodstrålerör TV , efter ljustekniken som de använder.

Oavsett vad så var Samsungs nedläggning av ”LCD” ett smart marknadsföringsdrag. När allt kommer omkring så är ”LED” det nya av det nya, en teknik som är i ropet just nu, kanske tom den revolutionerande nya belysningskällan. Det är likt ”HDTV” och ”digital” var på sin tid, ett väldigt laddat begrepp.

Men det är också förvirrande för konsumenterna. En branschkollega berättade för mig att i en nyligen gjord resa till en stor återförsäljare, hörde han flera vänner fråga vilken typ av TV som de tittade på. En sa att det var inte LCD eller plasma, utan det var en LED.

Mer exakt så var det en dyr LCD-uppsättning. LED-bakgrundsbelyst LCD-TV kan kosta så mycket som två gånger sin LCD- eller plasmamotsvarighet.
Är de extra pengarna värt det, även om du har råd med det?
Här är svar på några frågor du kan ha haft om LCD-TV med LED-bakgrundsbelysning.

VAD ÄR FEL MED BEFINTLIGA LCD-TV?

Fram till nu så använder LCD-TVs fluorescerande lysrör för att lysa upp skärmen. Som ett resultat har LCD-skärmar problem med att skapa djup svärta. Det beror på att lysrören alltid är på och gör så att lite ljus läcker igenom till framsidan av skärmen, även om den delen av bilden ska vara svart. Bristen på djup svärta minskar den upplevda skärpan i bilduppsättningen.

Dessutom saknar fluorescerande lysrör ett brett spektrum av färger, varför färgmättnaden är begränsad.

VAD ÄR EN LED-TV?

Det är en LCD-TV som använder lysdioder för att lysa upp skärmen. Det finns två sätt att göra detta; antingen genom att placera LED-lamporna på hela baksidan av skärmen, eller genom att placera lysdioderna utmed kanterna. Den senare kallas ”edge-lit (kantupplyst)” skärm. Båda teknikerna använder mindre energi än både plasma-TV och LCD-TV, upplysta med lysrör.

VILKEN TEKNIK ÄR BÄST?

De båda har sina för- och nackdelar. LCD-TV med kantupplysta (edge-lit) LEDs kan vara ultra-tunna, eftersom LED-källorna är utmed kanterna. Kant-LED-upplysta LCD-skärmar är också billigare än LCD-TV med LED-bakgrundsbelysning.

Å andra sidan, LCD-TV som använder lysdioder på baksidan av displayen, kan skapa betydligt djupare svärta, genom en teknik som kallas ”lokal dimmning.” När en scen kräver en mörk bild kan lysdioderna på det området stängas av helt , så att inget ljus läcker igenom.

SÅ OM JAG VILL HA EN LED-UPPLYST LCD, SKA JAG DÅ KÖPA EN SOM ÄR BAKGRUNDSUPPLYST?

Riktigt så enkelt är det inte. En LED-bakgrundsupplyst TV innehåller kanske bara cirka 1000 lysdioder. Och de lysdioderna kan bara dimmas i stora grupper, eftersom det är för dyrt att kontrollera varje lysdiod individuellt. Så när en grupp lysidioder dimmas (stängs av), för att en del av bilden är mörk, så kan angränsande delar också mörkas ner, trots att de kanske ska vara ljusa. Om det skärs ner på lokal dimmningsteknik, kommer svärtan vara mindre mörk än svärtan i en annan del av bilden som inte omges av ljusare områden.

OK, MEN ÄNDÅ, LCD-TV MED LYSDIODER HAR STOR KONTRAST!

Ibland har de det. Det beror på vad du tittar på. Som en Samsung-ingenjör sa till mig förra veckan, ”den mest dramatiska effekten av LED-belyst TV händer när hela scenen går i svart” – inte nödvändigtvis när du tittar på en scen med en blandning av ljusa och mörka bilder.

GER LED-BAKGRUNDSBELYST LCD-TV BÄTTRE BILDER ÄN PLASMASKÄRMAR?

Intressant nog så har jag inte hört någon i branschen hävda att de gör detta. I bästa fall säger de att med LED-bakgrundsbelyst LCD-TVs har plasma inte längre ett försprång när det gäller att skapa djup svärta och mättade färger. Men plasma har fortfarande en stor fördel då det gäller priset.

HUR MYCKET KOSTAR EGENTLIGEN LED-BAKGRUNDSBELYST LCD-TVS

Just nu en hel del. Men det borde ändras allteftersom fler företag kommer in på marknaden. Listpriset för Samsung’s 46-tum high-end LED-bakgrundsbelyst LCD-TV, modell UN46B8000 är 22 000 kr. Men deras stora 50-tums plasma high-end modell, PN50B860 är 5 500 kr billigare.
Senare i år kommer LG införa två nya serier av LED-LCD-TV, i 42 -, 47 – och 55-tums skärmstorlekar, alla uppsättningar kommer att använda bakbelyst LED-teknik. Priserna har inte tillkännagivits.

Föga förvånande har Vizio just krossat prisbarriären för LED-TV. I måndags meddelade företaget att de i början av september skulle börja skeppa ut VF551XVT, en 55-tums LCD modell med LED-bakgrundsbelysning. Priset: 15 000 kr, eller 7 000 kr mindre än Samsungs 46-tums LED-upplysta TV. Det ser ut som Samsungs strategi, att göra sina LED-baserade LCD TVs till en premium produkt, kan komma att ha en kort livslängd.

Läs gärna originalinlägget!

ADd a callout header here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.