Definition och Teknologi

Men vad är då denna LED-teknologi?
Jo, egentligen handlar det om en vanlig LCD-TV (inom platt-tv-branschen så finns det två typer av TV-apparater, Plasma och LCD). En LCD-TV har en skärm av flytande kristaller som visar bilden, precis som på en miniräknar. Men en miniräknare kan man ju inte använda i mörker eftersom bilden inte är upplyst.

Samma problem har man med en LCD-TV. Därför har man någon typ av ljuskälla bakom LCD-skärmen, som gör att man kan se bilden. Och i klassiska LCD-apparater så används något som heter Kallkatodrör, en typ av lysrör som man placerar bakom LCD-skärmen för att bilden ska bli upplyst. Problemet med denna teknik är att bilden alltid är upplyst, dvs att man aldrig riktigt kan få helt svart bild.

En LED TV däremot använder sig av små lysdioder för att lysa upp LCD-skärmen. Detta gör att man kan styra ljuset mycket bättre (t.ex. stänga av ljuset helt och hållit på vissa områden, som på filmen ska vara svarta), men även att TV:n drar mindre ström då lysdioder är energieffektiva. LED TV går även att göra väldigt tunna då lysdioderna är så små.

Bakupplyst och Kantupplyst

Det finns två olika sätt man använder sig av lysdioder i LED-TV. Det ena sättet är att placera lysdioder bakom skärmen och det andra sättet är att sätta lysdioder utmed kanterna (edge-lit) på TV:n. Den senare av de två gör att man kan skapa TV-apparater som är otroligt tunna.

Olika typer av LED TV

Eftersom det aldrig bara finns en sida av ett mynt så finns det ju heller inte bara en typ av LED TV. Olika tekniker finns och att beskriva dem alla skulle ta lång lång tid. Men en av de viktigaste är en teknik som heter OLED. OLED är en ”riktig” LED TV, dvs en TV där bilden byggs upp av lysdioder och inte bara hjälper till att lysa upp bilden. LG är absolut störst när det kommer till OLED-TV.

Läs mer

Jag har skrivit några fördjupande artiklar inom ämnena ovan och du kan läsa mer om dem via länkarna nedan:

Vad är OLED?
Vad är LED-TV del 2?
LED, LCD eller Plasma?